Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

  • Prima pagină
  • » News
  • » Fundația Ceata anunță trei noi proiecte de Ziua Națională a României

Fundația Ceata anunță trei noi proiecte de Ziua Națională a României

București, România -- luni, 2 decembrie 2013 -- Fundația Ceata a sărbătorit pe 1 decembrie Ziua Națională a României în spațiul de lucru din București. Cetașii au discutat despre trei proiecte la început de drum: clasificarea aparatelor electronice de pe piața românească după libertatea oferită, traducerea în română a sitului proiectului GNU și studiul privind scrierea cu î/â în limba română.

Șapte membri și colaboratori ai Fundației Ceata s-au întâlnit în spațiul de lucru din București pentru a sărbători Ziua Națională a României. Mulțumită lui George Pîrlea, tricolorul nu a lipsit de la acest eveniment important pentru fundație. Discuțiile s-au concentrat pe trei noi proiecte ale Fundației Ceata:

1. Clasificarea aparatelor electronice comercializate în România în funcție de compatibilitatea cu programele libere. Proiectul a pornit din necesitatea de a cunoaște care sunt aparatele care funcționează cu distribuțiile libere de GNU+Linux și care nu, înainte de a cumpăra un aparat. Pentru că există un proiect al Fundației pentru Programe Libere (FSF) care colectează astfel de informații pe plan mondial, h-node.org, Fundația Ceata a început să contribuie cu modelele de aparate vândute în România. În acest fel, Fundația Ceata va putea să facă recomandări de aparate utilizatorilor cărora le pasă de libertate. Pentru reușita acestui proiect, fundația românească se bazează în primul rând pe sprijinul membrilor voluntari care testează calculatoarele, componentele și accesoriile pe care le dețin, dar și pe informațiile similare puse la dispoziție prin Internet de utilizatori din întreaga lume și pe încheierea unor colaborări cu magazinele virtuale din România. Contactați echipa la adresa aparate@ceata.org dacă aveți întrebări sau doriți să vă implicați în acest proiect. Ca urmare a discuției prilejuită de Ziua Națională a României, a fost creată și o listă de discuții pentru proiect, ceata-aparate.

2. Traducerea în română a sitului proiectului GNU. De multe ori, Fundația Ceata face trimiteri la pagini de filozofie și recomandări de pe situl gnu.org al sistemului de operare GNU. Din nefericire, până de curând fundația românească era obligată să le indice utilizatorilor români pagini scrise în engleză, ori pentru că traducerea în română nu există, ori pentru că este tradusă greșit, făcând confuzia că „liber” („free”) din „program liber” („free software”) se referă la gratuitate, și nu la libertate. Însă, de la sfârșitul lunii noiembrie, Fundația Ceata a devenit în mod oficial organizația care se ocupă de traducerea în română a paginilor de la gnu.org, sub coordonarea președintelui său, Tiberiu-Cezar Tehnoetic. Aceasta a realizat și prima contribuție, traducând dosarul despre distribuțiile de GNU+Linux. Pentru întrebări și contribuții la acest proiect, folosiți lista de discuții ceata-traduceri.

3. Transcrierea sunetului desemnat de î/â în limba română. Acest proiect își propune să găsească formele de scriere corectă a cuvintelor din română care au în componență sunetul desemnat de literele î și â. Cele peste 4.000 de astfel de cuvinte sunt luate din DEX '98, dicționar digitizat în proporție de 99% de proiectul DEXonline.ro. Studiul ține cont de etimologie, cuvinte derivate, arhaisme și regionalisme. După ce lista de cuvinte scrise în forma corectă va fi completă, Fundația Ceata va realiza un raport cu privire la procentul de cuvinte scrise corect respectând fiecare din cele patru reguli de scriere cu î și â, corespunzătoare reformelor din secolul XX. Pentru întrebări și contribuții la acest proiect, folosiți lista de discuții ceata-lingvistica.

Cetașii au mai discutat și despre o colaborare a Fundației Ceata cu proiectul scriuromânește.net al colegilor George Pîrlea și Bogdan Băjenaru. Ca rezultat al acestei colaborări, situl va include instrucțiuni pentru scrierea cu diacritice în sistemul liber GNU+Linux.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Tiberiu-Cezar Tehnoetic
Președinte, Fundația Ceata
tct@ceata.org
(+40) 761.810.100

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.